
Pecivo Zvezda
Osnovne Informacije:
Čas priprave: 4 ure
Porcija: 12
Težavnost:
Sestavine:
400 g moke
50 g sladkorja + 1 žlica sladkorja za kvas
1 vaniljev sladkor
2 vrečki suhega kvasa
130 ml toplega mleka
2 jajci
50 g hladnega masla, narezanega na koščke
1 rumenjak za premazovanje
Nadev:
100 g zmehčanega masla
100 g Mlete Plazme
80 g rjavega sladkorja
1 žlička cimeta
100 g bele čokolade
1. Korak
V skledo za mešanje dodamo moko, sladkor in vaniljev sladkor. Suh kvas in žlico sladkorja prelijemo v skodelici s toplim mlekom. Premešamo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da kvas začne delovati. Nato ga vlijemo v moko, dodamo jajci in zgnetemo testo (najbolje je, da testo gnetemo z mešalnikom in kavlji za testo). Ko dobimo kompaktno kepo testa, začnemo dodajati košček za koščkom maslo. Vsak nov košček dodamo, ko je prejšnji popolnoma združen s testom. Ko porabimo vso maslo, testo gnetemo, da je popolnoma gladko. Testo bo malo lepljivo, vendar takšno mora biti. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na sobni temperaturi, da se testo podvoji, medtem pa pripravimo nadev.
2. Korak
Za nadev zmešamo zmehčano maslo, Mleto Plazmo, sladkor in cimet. Vse dobro premešamo, da dobimo gladko pasto. Belo čokolado narežemo na majhne koščke.
3. Korak
Pripravimo velik pekač in kos papirja za peko v velikosti pekača. Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino. Razdelimo ga na štiri enake dele, lahko jih tudi stehtamo, da so enako težki.
4. Korak
Oblikujemo kepice in jih pustimo počivati približno 10 minut. Prvo kepo testa na pripravljenem papirju razvaljamo v krog premera približno 27 cm. Nastali krog namažemo z 1/3 nadeva in potresemo z 1/3 sesekljane bele čokolade. Drugo kepo testa na pomokani površini razvaljamo v krog enakega premera, ki ga položimo prek nadevanega kroga. Namažemo ga z drugo tretjino nadeva in potresemo s čokolado. Enako ponovimo s tretjo kepo testa, jo namažemo s preostalim nadevom in potrosimo s preostalo čokolado. Četrto kepo testa razvaljamo v krog, ki ga položimo prek zadnjega nadeva. Obod lepo zavihamo, po potrebi popravimo obliko kroga.
5. Korak
Zdaj oblikujemo zvezdo. Na sredino kroga postavimo skodelico premera približno 5 cm in z ostrim nožem testo okoli skodelice razdelimo na 16 delov/trakov. Vzamemo dva sosednja trakova in vsakega dvakrat zavrtimo okoli osi, vendar tako, da gre en trak v smeri urinega kazalca, drugi pa v nasprotni smeri. Zvita trakova povežemo na koncu in ustvarimo en krak zvezde. Vse to ponovimo s preostalimi trakovi. Ko je zvezda oblikovana, jo pustimo na toplem približno 30 minut oziroma toliko časa, da lepo vzhaja.
6. Korak
Medtem ko zvezda vzhaja, segrejemo pečico na 180 °C. Rumenjake stepemo in z njimi premažemo vzhajano zvezdo, nato jo damo peči. Pečemo približno 20–25 minut, da dobi zlato barvo. Počakamo, da se malo ohladi in postrežemo toplo. Po potrebi jo lahko posujemo s sladkorjem v prahu.
7. Korak
Vaša sladica je pripravljena!

Avtor:
Ana V. Đurđević/Prstohvat soli

Ste poskusili ta recept?
Če je odgovor DA, slikajte sladico in označite @plazma_zvanicna ali uporabite #plazmascicarna


Podobni recepti
2023 Copyright | All rights reserved | Obvestilo o zasebnosti | Kontakt | Created by Webtise